Moestuintjes kweken doe je zo

Moestuintjes kweken doe je zo

De moestuintjesactie is ook dit jaar weer erg populair. Ben jij er ook al mee begonnen? Om je een beetje op weg te helpen vind je hier tips voor het kweken van diverse gewassen.

Basilicum moestuintje

Dit populaire kruid is bijzonder makkelijk te verbouwen. Kies je ervoor het buiten te verbouwen, begin dan rond half mei, als er geen sprake meer is van nachtvorst. Of je je plantje nu binnen of buiten neerzet, zorg er sowieso voor dat het op een zonnige plek staat. Bij het verpotten is het slim om de pot met een laagje huishoudfolie te bedekken. Dit kan je weghalen wanneer de basilicum begint te spruiten. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om de plantjes genoeg water en ruimte te geven.

Komkommer moestuintje

Ook voor komkommers geldt dat wanneer je ze buiten gaat kweken je het beste vanaf half mei begint. Binnen mag natuurlijk ook. De zaadjes plant je op 0,5-1 centimeter diepte en zo’n 15 centimeter uit elkaar. Druk de aarde niet aan! Bij een goede verzorging kun je na 6 weken rekenen op komkommers van ongeveer 20 centimeter.

Broccoli moestuintje

Broccoli zaai je in de lente of zomer op ongeveer 10 centimeter diepte (als je het in de tuin doet) en 50 centimeter uit elkaar. Deze afstand is 30 centimeter als je het in een pot doet. Na ongeveer 10 weken kun je je broccoli oogsten.

Wortel moestuintje

Neem een pot van zo’n 20 centimeter diep; de tuin volstaat natuurlijk ook. Ook bij wortelen geldt: zaai ze rond half mei. Begin je met het moestuinpotje, dan is het verstandig om binnen 4 weken de worteltjes in een grotere pot te plaatsen. Na 3 tot 4 maanden heb je wortels met een breedte van 2-4 centimeter.

Spinazie moestuintje

Als de zaadjes ontkiemd zijn in het moestuinpotje verpot je de spinazie naar een pot. Voor de afstand tussen spinazieplantjes is het slim om minimaal 15 centimeter aan te houden. Meer advies? Ga naar de actiepagina van AH, en je ziet direct welke planten er nog meer te kweken zijn.